Reklama
 
Blog | Petra Novotná

Bedna čarodějka

Nedávno jsem shlédla nejmenovaný český seriál a když jako obvykle končil napjatě s otevřeným koncem jedné lásky, moje milovaná maminka spustila: „A stejně se k sobě nevrátí!“. Připouštím, že každý seriál je plný zvratů a vždy je téměř jasné pokračování dalších dílů z principu „seriálového“. Avšak mě zarazilo, jak pesimisticky zněla matčina věta a vlastně, jak pesimistická byla. V té chvíli mi v hlavě zableskla soudobá debata o negativním vlivu televize na lidskou společnost a naprosto jsem pochopila princip tohoto vlivu.

Romantické filmy v člověku probudí opětovnou touhu po lásce, telenovely vám zaručí pesimistický pohled na svět a zprávy jen potvrdí, že je lepší nic nevědět. Tímto způsobem na nás útočí scénáře všech žánrů a nikdo se tomu neubrání. Mohli bychom se však bránit nepropadnutím modernímu životu? Leda vyhodit televizi z okna a nepřipouštět si stesk po ní. Kdo se dokáže obrnit i lépe, patří mu víc než velký obdiv.

Zpět ke střetu s matkou. Odvětila jsem jí, že by mohla občas povolit trocha naivity a doufat ve veselejší příběh. Naprosto právem mi připomněla, o kolik let jsem mladší, o kolik generací jsem dál a s přibývajícím věkem se mi názor změní. Nevěřím! Tvrdím, že názory nejsou v určitých situacích odlišné v rámci věkových rozdílů, ale v rámci „televizního vlivu“. Též tvrdím, že televize ovlivňuje jak náš strávený volný čas, tak názory a nálady. Nazvala bych tuto „bednu“ čarodějkou, která očarovala všechny kolem nás.

Zajímalo by mě, zda v budoucnosti situace kolem „bedny čarodějky“ bude jen horší nebo si lidé uvědomí, že existuje i jiná a vhodnější varianta pro odpočinek či strávení volného času. Nepatřím mezi lidi, kteří se dokázali bedně čarodějce ubránit, a proto ani příliš nevěřím v lepší časy. Jsem ale ráda, že si dokážu ještě uvědomit, co přináší styk s ní a to mě drží při smyslech.

Reklama