Reklama
 
Blog | Petra Novotná

Jste to, co jíte!

Každou středu ve večerních hodinách televize Prima vysílá reality show „Jste to, co jíte!“. Již několikrát jsem tento pořad zastihla a pokaždé mi naskočila husí kůže. Nějak nedokážu pochopit, jak lidé mohou dojít až tak daleko. Pro ty, kteří nevlastní televizi nebo nemají tušení, jak tato reality show probíhá, popíšu přibližný scénář. Pro ty, kteří vědí, o co jde, mohou přeskočit následující odstavec.

Už podle názvu je zřejmé, že se jedná o obezitu, problémy s váhou a tedy následné diety. Dr. Cajthamlová, která uvádí onu show, radí obézním lidem, jak shodit přebytečný tuk. Nejprve navštíví jejich ledničky, odkud vyhází produkty s vysokým obsahem sacharidů, bílkovin, tuků a podobných látek Následně smíchá průměrnou týdenní spotřebu potravin oněch tlouštíků dohromady (tj. máslo, čokoláda, šťáva, hranolky apod.), aby si uvědomili, jaké množství jídla spořádají za týden, co dokáží splácat dohromady a jak pak vypadá obsah jejich žaludku. Pro představu: většinou jsou zde lidé s váhou 100 a více kilogramů. Také navštíví ordinaci, kde jim změří, kolik tuku zatěžuje jejich tělo, kolik je jejich samotná tělesná hmota a jestli jim jejich obezita nezpůsobuje různé nemoci. Obvykle mívají až 50 kg tuku, což bývá celková váha dvacetileté dívky. Nakonec jim Dr. Cajthamlová sepíše jídelníček tak, aby se zbavili tuku a zároveň se ubránili tzv. jojo efektu.

            Tento pořad už odvysílal mnoho dílů a stále se natáčejí další a další, což svědčí o velkém počtu obézních lidí v naší zemi. Neodpustím si nyní trocha cynismu…Různé statistiky dokazují, že obyvatelé USA jsou na předním žebříčku v obezitě. Dokonce američtí doktoři zkoumají obezitu jako epidemii. Také je starou známou pravdou, že k nám všechno přichází ze západu. A jsme u toho – začínám mít obavy z přicházející epidemie ze západu. No, ne? Hamburgery se u nás už též osvědčily (a ty mají opět původ „západní“), tak proč by Česká republika nemohla předčít Ameriku v obezitě?

            Není to dávno, co jsem cca po třetí za svůj život navštívila Mc donald’s a byla jsem doslova šokována. Nejen, že obsluha byla k roztrhání kvůli absurdnímu počtu strávníků, ale nevěřila jsem vlastním očím, když jsem spatřila, o jaké strávníky se jedná. Většinou jimi byli rodiče s dětmi kolem pěti let. Já osobně bych v životě nevzala svého potomka na hamburger s hranolkama, dokud by si on sám neuvědomoval, čím se krmí. Kor v jeho pěti letech, kdy to dítě nemůže pochopit, i kdyby jste mu o tom přečetli tisíce literatury.

Reklama

            Mc donald’s samozřejmě není jediným rychlým občerstvením, který nabízí hamburgery. Všude, kam se dnes hnete, stojí mnoho dalších stánků s těmito „nezdravými houskami“. Některé stánky jsou dokonce provozovány nonstop. Když půjdete po půlnoci kolem nich, určitě tam bude stát fronta hladových lidí. Dnes je trendem teenagerů si po flámu zajít na hamburger.

            Abych se vrátila k začátku mého článku, není samozřejmě pravidlem, že kdo jí hamburgery, trpí obezitou. Člověk může jíst řadu jiných mlsů, aby dosáhl sto padesáti kilo. Pro mě je však tato skutečnost stále záhadou. Pochopím, když se člověk o Vánocích neovládá a při té spoustě spořádaného cukroví přibere pět kilo. Nepochopím však, když se člověk následně nezastaví a pět kilo se znásobí desetkrát. Dávám za pravdu Američanům, kteří považují obezitu jako za jistou epidemii a jen doufám, že alespoň tahle epidemie se otočí čelem vzad a vrátí na své místo.